Pizza med kødboller toppet med hjemmelavet pesto smager himmelsk. Dejen skal langtidshæve, men det er ventetiden værd. Vil du gerne have pizza på under en time, så kan du bruge min dej fra flammkuchen i stedet for – den skal ikke hæve (som i overhovedet – nemt!).
Pizza med kødboller er en saftig og smagsfuld klassiker, der kombinerer den skønne smag af kødboller og ost. De saftige kødboller på toppen af den sprøde pizzaskorpe er så godt! Pizzaen her er en af vores favoritter.
Jeg elsker pizza med kødboller – jeg former ikke kødbollerne, men sætter blot farsen på i små portioner med 2 skeer, så går det hele lidt hurtigere. Pizza med kødboller er en pizza for hele familien. Pizzaerne er frysevenlige og kan også nydes kolde i madpakken.
Prøv også pizza med sucuk.
Pizza Med Kødboller
Ingredienser
Pizzadej
Topping
- 500 g hakket oksekød
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk basilikum
- 2 tsk oregano
- 1 æg
- 1 tsk salt
- Peber
- 300 g revet mozzarella
- 50 g parmesan fra blok
Pesto
- 80 g pinjekerner
- 250 ml smagsneutral olie raps eller solsikke
- 50 g parmesan
- 2 bundt persille
- Salt
- Citronsaft
Sådan gør du
- Kom gær og lunken vand i en røreskål og lad det stå i et par minutter.
- Tilføj salt og sukker og rør det hele godt sammen.
- Kom alt tipo 00 i og lad røremaskinen røre i 2 minutter før olien tilføjes.
- Lad røremaskinen ælte dejen i 10-15 minutter.
- Kom dejen ud på bordet og så skal den strammes op. Den strammes op ved at bruge en dejskraber, som skubber pizzadejen ind under sig selv hele vejen rundt, så du efter nogle omgang har en glat og rund dej (se evt. video længere nede i indlægget).
- Kom dejen i en stor nok lufttæt beholder, så dejen har plads til at hæve – dejen skal cirka fylde 1/3 – eller mindre så der er plads nok.
- Dejen skal på køl i mindst 24 timer, men den er bedst efter 48 og gerne 72 timer.
- På dagen dejen skal bruges tages den ud 2-3 timer før, deles i 4 og hver portion strammes op igen og lægges på bordpladen med godt mellemrum og dækkes forsigtigt med film – så de ikke tørrer ud (se evt. noter længere nede i indlægget). Lad dem hæve ude på køkkenbordet.
- 1 time før de skal laves, så tændes ovnen på mindst 250 grader varmluft med en pizzasten eller bagestål – gerne endnu højere hvis din ovn kan. Jeg har min på 270 varmluft.
- Så skal pestoen laves.
- Rist pinjekernerne på en tør pande, indtil de er gyldne og lad dem køle af.
- Kom pinjekerner, persille, hvidløg, olie, lidt salt og lidt citronsaft i en minihakker og kør i 5-10 sekunder.
- Tilføj parmesan i mindre stykker og kør igen, indtil ønsket konsistens.
- Smag pestoen til med salt og mere citron – den kan trække en del citronsaft.
- Rør alle ingredienserne sammen til tomatsaucen – den skal bare bruges som den er. Denne tomatsauce skal ikke varmes.
- Riv parmesanen til topping.
- Hak løg og hvidløg og rør sammen med oksekød, salt, peber, æg, oregano og basilikum, indtil du har en lækker fars.
- Fjern forsigtigt filmen fra dejportionerne. Drys lidt durummel ud på bordet og drys lidt durummel ved siden af den portion dej du skal bruge.
- Med en dejskraber skubbes melet ind under dejen i små hug, så dejskraberen til sidst er helt indenunder og dejen kan løftes fra bordet og over på det drysset durummel.
- Drys durummel ovenpå dejen, så der ikke er noget der klistrer.
- Med fingrene trykkes luften i dejen ud mod kanten – lav ½-1 cm kant (se evt. video længere nede i indlægget.
- Husk altid at drysse med lidt durum, hvis dejen virker klistret – den må endelig ikke hænge fast i bordet.
- Med hænderne strækkes dejen herefter på bordet i en cirkelbevægelse, så du får en tyndere og breddere pizzadej – se evt. videoen længere nede i indlægget.
- Kom nu 2 spsk tomatsauce på og smør det ud.
- Fordel mozzarella og parmesan udover og kom så små portioner af farsen rundt på pizzaen.
- Med en pizzaspade flyttes pizzaen ind i ovnen og pizzaen skal nu bage i cirka 4-5 minutter eller, indtil gylden kant. Imens kan den næste pizza formes og toppes med fyld, så den er klar.
- Når de første 2 pizzaer er bagt, så lad stenen/stålet varme op i 5 minutter før de sidste 2 pizzaer bages.
- Når alle er bagt, så er de klar til servering med hjemmelavet pesto over og evt. lidt parmesan.
- Velbekomme.
Noter
Tips til opskriften
Der er stor forskel på tipo 00 mel. Det billige mel gør dejen knap så klistreret at arbejde med og det dyre mel gør dejen lidt mere våd at arbejde med. Jeg havde lidt forskellige rester af tipo 00 til at ligge, så jeg lavede med 1/3 billig og 2/3 lidt dyrere mel, men du kan bruge lige den mel du har – det vil blot ændre lidt på konsistensen på dejen, men den vil stadig blive så lækker.
Dejen kan bruges allerede efter 24 timer og 48 timer, men den er klart bedst efter 72 timer. Dejen kan holde 6 dage på køl. Det er super vigtigt at dejen tages i 2-3 timer før dejen skal bruges – den må dog heller ikke hæve for længe på bordet. Er rummet varmt, så er 2 timer fint er rummet køligt så 3 timer.
Jeg lader min dej hæve på køkkenbordet i de 2-3 timer før den skal bruges med film lagt forsigtigt over – men har du en hævekasse med låg, så brug endelig det. Bruger du min metode med film, så fjern forsigtigt filmen, når dejen skal bruges, så luftbobler såvidt muligt ikke ødelæggges.
Pizzaen opnår bedste resultat med pizzasten og allerhelst bagestål – efter de første 2 pizzaer er bagt så giv lige stenen eller stålet 5 minutter til at varme op igen før de næste bages.
Hvad kan man servere til pizza med kødboller?
En frisk grøn salat med et let vinaigrette-dressing er en fantastisk følgesvend til hjemmelavet pizza, da den tilfører en forfriskende kontrast til den rige og fyldige smag fra kød og ost. For mere mættende tilbehør så elsker jeg faktisk sprøde fritter til eller evt søde kartofler. Og selvfølgelig kan en tallerkenfuld hvidløgsbrød aldrig gå galt i selskab med pizza.
Sådan laves pizza med kødboller
Jeg er også at finde på de sociale medier:
Min gruppe på Facebook hvor du er mere end velkommen til at dele billeder, hvis du laver en (eller flere) retter fra bloggen her. Du kan desuden også stille spørgsmål angående mine opskrifter og jeg deler selv billeder og nye og gamle opskrifter derinde. Så der vil altid være madinspiration at finde derinde.