Pariserkager er sprøde småkager bagt med royal icing og hasselnøddeflager. De smager himmelsk og jeg anbefaler altid at lave dobbelt portion.
Pariserkager er verdens bedste småkageopskrift. Min oldemor var den eneste i familien, som lavede dem og vi elskede dem alle. Uanset hvor mætte vi var, når kaffen og kagerne kom på bordet, så var der altid plads til mere end en pariserkage.
Prøv også lækre sprøde havregrynskager med chokolade.
Pariserkager
Ingredienser
- 900 g hvedemel
- 360 g sukker
- 500 g smør koldt
- 1/4 tsk salt
- 5 æggeblommer
Topping
- 5 æggehvider
- 700-900 g flormelis
- 160 g hasselnøddeflager se noter
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft og kom bagepapir på 3 bageplader.
- Kom mel, sukker, salt, æggebommer og smør i mindre stykker i en røremaskine.
- Lad maskinen røre, indtil du har en lækker fast dej, som holder formen, når du trykker på den. Pas på ikke at overmikse – se evt. video længere nede i indlægget.
- I mens maskinen rører dejen, så rører du royal icing (glasur) til kagerne. Æggehviderne skal røres med flormelis. Alt efter hvor store dine æggehvider er, så vil mængden af flormelis ændre sig.
- Du skal ramme en konsistens på en arbejdsglasur. Den må ikke løbe, men skal heller ikke være så tyk, at den ikke kan smøres tyndt ud – se gerne video længere nede i indlægget for konsistens.
- Del dejen i 6 portioner – så er det nemmere at rulle dejen tyndt ud.
- I mellem 2 stykker bagepapir rulles den første portion dej ud til MAX 2 mm tykkelse.
- Smør dejen med et tyndt lag glasur og i mens glasuren stadig er våd, så skæres dejen ud som du vil skære til klejner i ruder, men uden snittet i midten. Du kan dog også skære firkanter – se evt. video længere nede i indlægget.
- Alle de pæne ruder eller firkanter drysses med hasselnøddeflager i midten.
- Brug nu en metal spatel til at flytte kagerne over på bagepladerne én ad gangen.
- Også alle de grimme endestykker – de smager alt for godt til at smide ud!
- Bag nu én plade ad gangen i ovnen (også selvom det er varmluft) i cirka 12-14 minutter eller, indtil de er gode gyldne. Bunden skal være gylden eller bliver den ikke sprød, når den er afkølet – se evt. video længere nede i indlægget.
- Lad dem køle på bagepladen et par minutter før de flyttes over på et bord med bagepapir for at køle helt af. Gentag så hele processen igen og igen, indtil du har masser af pariserkager.
- Så er de klar til servering.
- Velbekomme.
Noter
Pariserkager
Jeg har siden opskriften blev udgivet ændret på bagetemperaturen, så i videoen siges der 190, men jeg er begyndt at bruge 170 i stedet for.
De kan holde et par uger i en lufttæt kagedåse eller bøtte. Det er dog vigtigt at småkager bages helt sprøde og godt gyldne, da de ellers ikke kan holde sig sprøde i kagedåsen.
Jeg skærer i ruder, som når man laver klejner. Men du kan også skære firkanter. Jeg anbefaler ikke at udstikke dem, da det giver lidt mere spild og det er sværere at arbejde med.
Husk at bage alle de “grimme” stykker også, de smager for godt til at lade dem gå til spilde.
Antallet af småkager og bagetid kommer an på hvor store eller små du laver dem. Det er vigtigt at dejen rulles rigtigt tynd, da glasuren ellers bliver hurtigere færdig en selve småkagen.
Dejen skal rulles i mellem bagepapir eller andet og ikke på bordet. Den er ret porøs og resultatet bliver bedst på den måde. Jeg bruger en metal spatel til at flytte småkagerne på bageplader, da den er tynd og nemmere at få ind under uden at ødelægge kagerne.
Sådan Laves Pariserkagerne
Jeg er også at finde på de sociale medier:
Min gruppe på Facebook hvor du er mere end velkommen til at dele billeder, hvis du laver en (eller flere) retter fra bloggen her. Du kan desuden også stille spørgsmål angående mine opskrifter og jeg deler selv billeder og nye og gamle opskrifter derinde. Så der vil altid være madinspiration at finde derinde.
Mener du at RI skal på inden de bages ? Det har jeg aldrig set eller prøvet før.
Ja præcis. Royal icing skal på før ovn 😀
De ser fantastisk flotte ud. Tænker på om din oldemor var Sønderjyde? Disse kager bages i Sønderjylland under navnet Ingenting. Det fortælles at de blev serveret til sidst efter det store sønderjyske kaffebord, for man kunne jo ikke sige nej til Ingenting. Hos min faster blev de kaldt Mormors firkanter, og blev skåret i kvadrater, og pyntet på samme måde. I min familie bagte vi dem til hinanden, hvis der var fest. Jeg skal helt sikkert have bagt dem inden længe. Det er mange år siden jeg bagte dem sidst.
Tak! Nej, ingen Sønderjyde her. Tror den bage mange steder i Danmark – eller måske rettere sagt blev bagt mange steder. Det virker til at være en glemt småkage efterhånden – så ærgerligt! Det er min yndlings. Den har mange forskellige navne. Jeg ved også nogle kalder dem prinsessekager og andre for brosten og spejlkager. Virkelig skøn småkage!
Jeg er sønderjyde, og kagen “Ingenting” er en sprød kage med marengs ovenpå.
Jeps – kagerne har mange navne (brosten, prinsessekager, spejlkager…). Men med nødder smager bare ekstra himmelsk (-:
Ville det ikke være nemmere at skære dem us EFTER degen overføres til bagepladen?
Nej, så er mellemrummene mellem kagerne ikke stort nok og der er risiko for at de sætter sig sammen, hvis glasuren ikke har helt rigtig konsistens 🙂
De skal prøves 🥰
Hvor bredt skærer du kagerne
Tak! Jeg får lagt en nem how to video ind i løbet af den kommende uge. Så hvis du kigger forbi opskriften i næste weekend, så skulle der gerne være kommet video på længere nede i indlægger 😀
Kan man bage dem nogle dage før brug eller er de bedst på selve dagen?
De kan holde flere uger i lufttæt beholder (-:
De ser fantastisk flotte ud. Tænker på om din oldemor var Sønderjyde? Disse kager bages i Sønderjylland under navnet Ingenting. Det fortælles at de blev serveret til sidst efter det store sønderjyske kaffebord, for man kunne jo ikke sige nej til Ingenting. Hos min faster blev de kaldt Mormors firkanter, og blev skåret i kvadrater, og pyntet på samme måde. I min familie bagte vi dem til hinanden, hvis der var fest. Jeg skal helt sikkert have bagt dem inden længe. Det er mange år siden jeg bagte dem sidst.
Tak for opskriften. Jeg fik disse småkager på en gård på fyn, hvor legede i 60’erne! Moderen på den gård var altid i køkkenet, og denne småkage var en af mine favoritter! Jeg bor i Australien men har lige været til denne moders begravelse i Danmark, og derved arvede hendes mel-ske i træ! Da jeg søgte på nettet for opskriften fandt jeg din! Den er super og mine venner her smagte dem til en jule morgen komsammen på stranden igår! De var vilde med dem! Tak igen Gitte
Hvor er det bare dejligt at høre Gitte. Glad for opskriften kunne bringe glæde!
Smager som min mormors. Så kæmpe ros 🤗😋
De bedste småkager😋😍